Sylvia stilstaand met motor met kaart, donkere wolken in de verte
Regen of zon: altijd motorrijden

Achtergrondinformatie over de site: wie ben ik en wie is Ernst, waarom hou ik zo van reizen en van motorrijden, en wat doen de advertenties op de pagina's?

Contact: mail sylviastuurman@gmail.com.

Rare vraag eigenlijk: omdat ik de wereld waarin ik leef wil bekijken natuurlijk ;-).
Aan de andere kant, als ik probeer te beschrijven wat het precies is in reizen waar ik zoveel van hou wordt het lastig.

Misschien zit het 'm in de verschillen die je kunt waarnemen in hoe mensen zich gedragen, in wat er over is van de geschiedenis van een land, in de manier waarop huizen worden gebouwd, in het landschap.
Die verschillen stellen je in staat om je omgeving thuis en je eigen leven en houding met nieuwe ogen te bekijken.

Ik hou ervan om rond te dwalen in een land, om een gevoel te krijgen voor hoe de mensen er zich gedragen, gevoel te krijgen voor de ongeschreven regels, voor de geschiedenis die de manier beïnvloedt waarop mensen leven en eten en muziek maken en hun huizen bouwen.

Waarschijnlijk is dat de reden waarom ik zo graag door Europa dwaal, en niet de ambitie heb (althans niet op dit moment) om een wereldreis te maken: mijn eigen geschiedenis valt voor een deel samen met de geschiedenis van de landen die ik bezoek, mensen zijn vertrouwd, en daardoor is het gemakkelijker om de verschillen te onderscheiden, en om gevoel te krijgen voor hoe het leven wordt geleefd.

Een andere reden waarom ik zo van Europa hou is dat er zo'n grote diversiteit is, zo veel verschillende culturen zijn, en zoveel verschillende landschappen, in zo'n klein werelddeel. Zelfs in Nederland zijn er enorme verschillen, terwijl we eigenlijk nergens verder van elkaar zitten dan 300 km.

Daarom spelen de meeste van mijn reisverhalen zich binnen Europa af.

Nadat ik de VS had bezocht voor mijn werk, en om m'n broer, die daar woont, op te zoeken, wilde ik mijn kinderen een stukje van dat immens grote land laten zien. Voor een Europeaan is de VS vertrouwd (doordat veel mensen Europese voorouders hebben, door films en tv, en doordat sommige aspecten van de Amerikaanse cultuur over de hele wereld doorsijpelen), en aan de andere kant juist heel vreemd.

Daarom staan er ook een aantal reisverhalen in de VS op de site.

Een overzicht van de reisverhalen vind je op de op de reizen pagina.

 

Voor mij is de beste manier om te reizen, op de motor. Eigenlijk is het sowieso de beste manier om me van de ene naar de andere plek te verplaatsen. Waarom? Omdat elke verplaatsingg een reis op zich wordt.

Het is een kwestie van de zintuigen, denk ik. Je gezichtsveld wordt niet belemmerd, je ruikt de grond, de bloemen of de boerderij waar je langs rijdt, je hoort de wind en je motor, je voelt het wegoppervlak en de bochten.

Wat ook meetelt is dat je, doordat je altijd alert moet zijn op de motor, om jezelf in leven te houden, automatisch niet alleen mogelijke gevaren waarneemt, maar ook onbekende kerken, mensen die op het land werken, bloemen die je niet kent, mensen die door de straten flaneren.

Als je op de motor reist wordt je motor je thuis na een paar dagen, ook al slaap je ergens anders. De hele dag in het zadel zitten, in grote stappen over de kaart bewegend, met niks anders te doen dan om je heen kijken, en nadenken over wat je ziet, is gewoon verreweg de beste soort vakantie die ik ken.

Ik hou er van na te denken over hoe ik rij, en ik probeer die gedachten in te dikken tot een serie pagina's met tips over motorrijden. Die informatie vind je, samen met pagina's over mijn motoren en over motoravonturen, op de motorpagina's.

 

Ik woon samen met Ernst, die de foto's maakt, in Zuid-Limburg: een geweldige omgeving voor motorrijden.

Ik rij motor sinds 1994, en ben van het begin af aan gaan schrijven daarover: over wat ik leerde op het gebied van rijden, over wat ik onderweg zag, en over hoe je kunt verwoorden wat er komt kijken bij het motorrijden. Dat ben ik gaan bijhouden op deze site.

Verder: ik heb drie (volwassen en bijna volwassen) kinderen, en ben universitair docent Informatica bij de Open Universiteit Nederland. Behalve van motorrijden, reizen en vogels kijken, hou ik ook van wandelen, in de tuin werken, en natuurlijk van knutselen aan de site.

Voor een overzicht van mijn sites: Sylvia Stuurman.

 

Ernst maakt de foto's. Wat camera's betreft is hij een enorme Canon-fan.

Hij rijdt motor sinds z'n 18de, heeft een ongelofelijk aantal kilometers onder z'n wielen, en heeft een enorme variëteit aan motoren gereden of uitgeprobeerd. Hij heeft altijd gesleuteld aan motoren (vooral XT's: hij is de XT Dokter).

Op dit moment is hij bezig rijinstructeur te worden.

 

Op deze site vind je geen advertenties, en we houden niet bij wie onze bezoekers zijn.

 

Als je een link naar de site, of een pagina binnen de site wilt plaatsen, kan dat natuurlijk altijd.

Daarvoor kun je bijgaande afbeelding gebruiken. De html-code daarvoor is dan:

<a href="http://www.sylviastuurman.nl/">
<img src="/pics/sylviastuurman.jpg"
width="256px" height="192px" alt="De site van Sylvia Stuurman"></a>

 

© Copyright - Auteur: Sylvia Stuurman , Foto's: Ernst Anepool .
Copyright 1993-nu.
Voor commentaar, e-mail adres: sylviastuurman@gmail.com
 
terug Code voor foto: