White Crane
Witte Kraanvogel, uit de Verenigde Staten

Ik hou van alle vogels, maar van sommige net een beetje meer dan van andere ;-)

Het is moeilijk om iets uit te keggen over wat me zo aanspreekt in deze vreemde schepselen.

Ik heb altijd een enorm zwak gehad voor intelligente vogels, zoals Kraai-achtigen of Papegaaien.
Het is intrigerend om zo'n grote intelligentie te zien, heel herkenbaar voor mensen, in dieren die veel dichter bij dinosauriers staan dan bij ons.

De meest intelligente vogel is, heb ik het idee, de Kea, die hoog in de bergen van Nieuw Zeeland woont.

Ik heb ooit in Artis echt met een Kea gespeeld: de Kea begon het spelletje, door een tak door de tralies te steken, naar mij toe, en door meteen terug te gaan trekken toen ik dat takje wilde pakken. Zo waren we aan het touwtrekken, en af en toe liet ik de Kea een beetje winnen, en dan liet hij mij weer winnen.

Ik zou ze graag ooit in het wild willen zien, spelend in de sneeuw.

 

Behalve voor Kraaiachtigen en Papegaaien heb ik ook een speciaal plaatsje in m'n hart voor Ganzen en Kraanvogels. Dat komt vooral door het leven dat ze leiden tijdens de trek. Stel je voor dat je enorme afstanden aflegt, samen met je familie, en dan kom je bij een plek waar je een paar dagen blijft, en dan word je verwelkomd door honderden familieleden en vrienden, die je van vorige jaren kent (tenminste, als je niet onderweg bent afgeschoten, door jagers die "het evenwicht herstellen").

Ik ben nu twee keer naar het Lac du Der de Chantecoq geweest, in Frankrijk, om de Kraanvogels te zien aankomen. Een adembenemend gezicht, en gehoor, zoals ze elkaar begroeten. Dus, als je eenzaam of depressief bent, in het najaar of de winter, ga Ganzen of Kraanvogels bekijken: de perfecte therapie ;-)

Om de "Whooping Crane" van hierboven te zien, zal ik de Aransas National Wildlife Refuge in Texas moeten opzoeken, in de winter. Een van de vele moet-ik-toch-minstens-een-keer-doen dingen in mijn leven.

 

Heb ik dan maar twee typen favoriete vogels? Nee, ik had het mis: er zijn er veel meer.

Kolibries bijvoorbeeld, die zi klein en krachtig zijn, op één plaats kunnen helicopteren en achteruit kunnen vliegen, en die zo kleurig en gemakkelijk te zien zijn.

Of Sterns, vanwege hun gratie (als je ooit een Visdiefje hebt zien vliegen, met z'n snavel naar beneden gericht, boven het water, en 'm hebt zien duiken, dan weet je wat ik bedoel).

Of de Parelduiker (de Zweedse naam "Storlom" past eigenlijk het best bij 'm), die ik in Zweden zag. Dat is een erg "oude" vogel, maar anders dan de Aalscholver, die er uitziet alsof hij een jonger broertje is van Archeopterix, wanneer hij vliegt, zwemt of z'n veren droogt, laat alleen het oog van de Parelduiker zien dat hij antiek is. Het is het meest "oude" oog dat ik ken: je ziet miljoenen jaren wanneer je er in kijkt.

 

© Copyright - Auteur: Sylvia Stuurman , Foto's: Ernst Anepool .
Copyright 1993-nu.
Voor commentaar, e-mail adres: sylviastuurman@gmail.com
 
terug Code voor foto: