Autisme en luiheid

toeristen voor houten huis

 

Luiheid betekent iets als ‘een taak niet uitvoeren terwijl je het wel zou kunnen’. Iemand lui noemen is een negatieve kwalificatie. Ik denk dat er bijna geen autisten te vinden zijn die niet op heel veel momenten lui genoemd zijn. Vaak ontstaat daardoor een zelf-stigma en gaan mensen zichzelf als lui zien.

Motivatie

Maar wat betekent luiheid eigenlijk? Het betekent dat je niet genoeg motivatie hebt om iets te doen of te weinig energie hebt. Of beter nog: als de combinatie van de twee als het ware een te hoge waarde heeft. Bij weinig motivatie heb je veel energie nodig en bij weinig energie heb je veel motivatie nodig.

Het wordt dan duidelijk hoe het komt dat wie autistisch is, zo vaak lui wordt genoemd. Want je hebt heel vaak te weinig energie of te weinig motivatie om voldoende te hebben om aan iets te beginnen.

Energie op achterstand

Als je autistisch bent, heb je gemiddeld genomen (veel) minder energie dan anderen. Je hebt veel energie nodig in de omgang met anderen, omdat niets je intuïtief af gaat. Je hebt ook veel energie nodig in wat de ‘prikkelverwerking’ heet. Je wordt je voortdurend bewust van allerlei details in wat je waarneemt en dat kost energie. Je staat dus op achterstand wat energie betreft.

Motivatie kun je zien als de combinatie van de wens een doel te bereiken en het zelfvertrouwen dat je dat doel kunt bereiken. Als je motivatie zo bekijkt, is duidelijk hoe het komt dat wie autistisch is een lage motivatie kan hebben voor bepaalde taken. Het schort namelijk nogal eens aan dat zelfvertrouwen het doel te kunnen bereiken.

Doel bereiken

Een doel bereiken houdt in dat je de gewenste situatie vergelijkt met de huidige situatie en een plan opstelt om van de huidige naar de gewenste situatie te komen. Voor iemand die autistisch is, tellen de verschillen tussen die twee situaties in feite veel zwaarder. Elk detail valt op, je wordt je van elk detail bewust. Het doel lijkt dus, voor iemand die autistisch is, eigenlijk altijd lastiger te bereiken dan voor iemand die niet autistisch is. Het zelfvertrouwen het doel te kunnen bereiken, is dus per definitie lager.

Perfectionisme

Dan is er het perfectionisme dat bij autisme lijkt te horen. Als alle details je opvallen, valt vooral op wat niet perfect is. Als je autistisch bent, wil je graag dat alles klopt, dat alles perfect past. Het doel dat je wilt bereiken, is dus een perfect doel en een perfect doel is natuurlijk lastiger te bereiken dan een doel dat zo’n beetje voldoet.

Het is duidelijk dat iemand lui noemen niet helpt bij het vinden van motivatie of energie. Dat geldt voor iedereen, autistisch of niet. Laten we dus gewoon stoppen met een ander (of jezelf!) lui te noemen.

Ook verschenen bij uitgeverij Saam, vanwege mijn boek Autisme is geen puzzel dat daar is uitgekomen.

5 gedachten over “Autisme en luiheid

 1. Geachte mevr. Stuurman,

  U stelt: Luiheid betekent iets als ‘een taak niet uitvoeren terwijl je het wel zou kunnen’. Dit lijkt mij aperte nonsens. Luiheid kan ook een daad van verzet, rebellie zijn.. Een voorbeeld: Een leerling van het voortgezet onderwijs heeft een hekel aan Engelse taal en letterkunde omdat hij keer op keer gesard wordt door een Amerikaanse (U.S.A) die bij hem dit jaar in de klas is gekomen. De Amerikaanse sart hem met zijn slechte Engels. De scholier vertikt het om Engels te leren, om maar niet met die Amerikaanse te hoeven communiceren, temeer omdat deze scholier op de hoogte is van de misdaden van de V.S in Vietnam, Irak, Libië, en Afghanistan, en omdat de V.S beruchte NAZI misdadigers heeft laten ontsnappen om de veroordeling in Neurenberg (1946) te ontlopen, en het heulen met de extremistische, zionistische staat Israël, en trekt (terecht) uit provocatie , op de dagen dat hij Engelse les heeft, een rood T-shirt aan met de letters C.C.C.P,

  Met vriendelijke groet,
  Rene Westermann

  Met vriendelijke groet,

  Rene Westermann

  • Tsja wat jou aperte nonsens lijkt, is ook een dingetje, want is het een daad van verzet om in je anti-imperialistische perspectief te volharden?

   Heb je met hem gesproken, of is het een dikke pot Nivea.

   BTW, ik heb zelf een rode sweater met de tekst van Marx: All I want for Christmas, is the means of production.
   Eeerlijk gezegd vind ik een T-Shirt met c.c.c.p aantrekken echte luiheid, want in mijn ogen heb je dan niet naagedacht over wat je wilt overbrengen…

   De Amerikaanse Leerlinge (hoezo die man vrouw tegenstelling als ik vragen mag?) is met grote waarschijnlijkheid geheel onbekend met waar at acroniem ooit voor stond in de *vorige eeuw*.

   Immers worden de meeste mensen nimmer Politiek actief, en als ze het al worden, gebeurt dat meestal tussen de 11 en 15 jaar.
   Voor de Amerikaanse zit er nog een dommigheidje in de communicatie wijze, wil je namelijk een boodschap overbrengen moet je wel het perspectief van je aanspreekpartner kennen, in het ENgels, en zeker het archaisch versimpelde Amerikaans is het immers niet CCCP, maar USSR 😉

   Maar goed niet iedereen heeft de energie om een verhaal te onderzoeken op de falende feitenkaders, waardoor mensen zo makkelijk broodjes Aap met een fikse lik Nivea naar binnen laten glijden…

   Immers speelt dit prachtige sprookje na de val van Libië, wat immers genoemd word, hetwelk ingeluid werd met de Moord op Gadaffi in 2011, dus laten we gezien het ontbreken van Syrië (vreemd eigenlijk, dat heeft immers het meest te lijden onder de terreur van de Zionistische Minderheid) dat als vroegst mogelijke “gesprekdatum” aannemen, Syrie werd vanwege de Southstream gasleiding immers in 2012 wederrechtelijk geschonden.

   Leerlinge voortgezet onderwijs, leeftijd dus maximaal 18?
   2011 -18 komen we op een geboortedatum van ongeveer 1993, even kijken wanneer viel de USSR uiteen?
   De Duitse hereniging was in October 1990, een klein jaar na de val van de Muur in November 1989…
   Officieel deed Jetsin net of het iet gebeurt was, en zoop hij zich van het ene naar het andere delerium om uiteindelijk pas in 1991 te erkennen dat de CapitalisticCommunistoideColchozePrank terminaal failliet was.

   20 jaar voordat voordat het allerlei nare eigenschappen toegedichte meiske überhaupt 18 werd, maar zelfs als we stellen dat het verhaal zich in de brugklas afspeelt zit er tussen het uiteenspatten van Jetsins Deleriumdromen en haar confrontatie met een T-Shirt met het Russische Acroniem wat haar toch al niet veel zou hebben gezegd als ze zich er voor zou hebben geïnteresseerd en haar zeer vroege politieke ontwaken gaan we juist nog verder weg van de sowieso uiterst onwaarschijnlijk perspectieve motivatie van de luie “communist”, want dan zou ze in 2011 dus 11 zijn geweest en dus in 2000 geboren…

   Okee ik weet het is flauw om een mooi sprookje met de rauwe werkelijkheid van het nooit communistisch ge- of beter gezegd ver-weeste Russische Unionistische Politieke Sprookje (RUPS-je nooit genoeg…)

   Maar ik word altijd flauw van verhalen over Communisten die dit of dat en of sowieso wat dan ook, want het was echt niet van niks dat Marx er van gruwde om Marxist genoemd te worden, omdat juist uit het categoriseren van groepen mensen de Kapitalistische Insteek van de spreker blijkt, immers een echte Socialist streeft naar een menswaardige samenleving waar iedere vorm van discriminatie uitgebannen zou zijn, omdat immers bij (nagenoeg) iedereen het Hart Links zit en dat klopt toch nog steeds, terwijl onder al die verschillende afbakgraden van de korst van het kleimodelletje van ed Homo Sapiens rood bloed stroomt, al lijkt het bij vooral nauwelijks gare westerlingen soms blauw door te schijnen, maar dat is een chromatisch verschijnsel, het rood word door het bloed geabsorbeerd, en dan houd je… en zo ontstond het sprookje van de Blauw Bloedige Adel, die juist laag na laag wit poeder op zich smeerde, waardor je het verschijnsel onzichtbaar maakt.

   Hoe heet het eigenlijk als je een taak te conscientieus uitvoert, en te lang doorzemelt over de inconsistenties in een broodje Aap sprookje?

   Mocht je zelf de hoofdrolspeler zijn geweest in deze niet bijster aansprekende poging tot escalatie van de discriminerende communicatie, hoop ik dat je er in ieder geval van opgestoken hebt, dat je als je werkelijk een boodschap wilt overbrengen aan een volgens het sprookje als nogal dom en onwetend wicht weggezette al evenmin erg slim opererende meid, het sowieso de vraag is of het “terecht” is om een meiske van 18 of minder aan te spreken op misdaden van bed bed bedovergrootvaders, er van uitgaande dat ze überhaupt familie van voornoemde Nazi-ballen, en dat je als je toch dat uiterst inhumane perspectief terecht blijft vinden, dat het dan nooit gaat lukken als je RUSSISCH tegen een Amerikaanse gaat schreeuwen, want zeker Amerikanen staan er niet om bekend dat ze ooit zich een buitenlandse taal zich echt eigen maken, want iedereen begint gelijk engels terug te praten, wat het leren van bijvoorbeld onze totaal onlogische gramaticale wartaal ooit goed te leren, om over een Slavische taal met ook nog eens een ortodox alfabet maar te zwijgen, veel effectiever zou zijn geweest om dan op zijn minst een stap te wagen op weg naar begrip voor haar perspectief,en de volgende keer USSR op je T-Shirt kwast 😉

   Maar nu de hamvraag, als dit zich zo heeft afgespeeld, was je stiekum een beetje In-Love met die Jongedame, dat je je er nu nog zo intensief over uitlaat, het doet me namelijk een beetje aan en prachtig Germaans spreekwoord denken: ‘Was sich liebt, Das neckt sich’
   Wat overigens ook in het land van Holodomir en trotskiTötung een bekende zegwijze is:
   милые бранятся, только тешатся vertaald: liefdevol gescheld, laten we er om lachen.
   Oftewel achter gescheld kan (veel) liefde verstopt worden…

   En eigenlijk bestaat lui-heid niet, immers staat -heid voor een waardige toestand, verlichte toestand, of collectieve gemeenschap, alleszins positieve bepalingen, terwijl Lui meestentijds als des duivels oorkusengezien word.

 2. Terwijl ik hier depressief zit te wezen omdat ik maar niet van de bank af kom lees ik toevallig je stukje.. en realiseer me dat dit echt een ding is. Ik ben niet lui. Wel heb ik een motivatie en energie probleem… dank je! Ik ga toch even naar buiten.. ook al houd ik niet van de warmte en drukte. Het zal me wel goed doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.