A Guide To The Birds Of East Africa

boekomslag

 

Als je zo van vogelgidsen houdt als ik, en je ziet een boek met deze titel tussen de Engelstalige romans liggen, dan kun je het niet laten liggen, dat begrijpt iedereen. Het was dan ook een bijzonder aangename verrassing dat het ook nog eens een erg plezierig leesbaar, onderhoudend, grappig en ontroerend boek is.

boekomslag
Je ziet het al: geen vogelgids

Meneer Malik is verliefd. En wel op Rose Mbikwa, een gids die op elke dinsdagochtend de vogelexcursie leidt van de East African Ornithological Society. Meneer Malik is bescheiden en netjes, en zou normaal gesproken niet zo gauw een toenaderingspoging doen, maar deze keer is hij toch echt van plan om haar te vragen voor het Nairobi Hunt Club Ball dat binnenkort plaatsvindt.

Helaas komt dan Harry Kahn in het spel: iemand die meneer Malik al sinds z’n middelbare school-tijd niet meer heeft gezien, en dat ook graag zo zou hebben gehouden. Harry Kahn heeft het idee dat hij Rose wel zal weten te strikken, en meneer Malik weet in een vlaag van overmoedigheid (die vlaag zul je zelden bij hem aantreffen) voor elkaar te krijgen dat de beide heren een weddenschap aangaan: wie kan de meeste vogelsoorten te zien krijgen in één week.

Meneer Malik is niet arm, maar beslist ook niet rijk. Harry Kahn is dat wel: het is lastig zo’n weddenschap te winnen van iemand die een 4×4 heeft en gidsen kan inhuren. Ik zal niet verklappen hoe het afloopt, uiteraard…

Het boek dompelt je onder in een wereld die je niet kent (ik ben nog nooit in Kenia geweest), en tijdens het lezen krijg je steeds meer het gevoel dat je daar rondloopt. Je ontmoet er ontroerende mensen, en je dwaalt rond in een boek dat met een prachtig lichte ironie is geschreven.  En je komt natuurlijk een grote hoeveelheid vogels tegen: ik ga het boek nog een keer herlezen met een echte field guide van vogels in Kenia bij de hand.

Erg aanbevolen.

Gegevens: 

A Guide To The Birds Of East Africa
Nicholas Drayson
Penguin Books Ltd 
ISBN 9780241955284 

Te bestellen bij Bol.com.

3 gedachten over “A Guide To The Birds Of East Africa

  1. I’m delighted to hear you enjoyed my book, Sylvia. You may be interested to hear that “A Guide to the Beasts of East Africa” will be out at the end of this month.

    Best wishes from the Kennet and Avon canal, Nick

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.