2 gedachten over “Maskeren? Of iets anders?

 1. Hoi Sylvia,
  Ik ben Merle, ik ben 23 jaar en ik ben gediagnosticeerd met Autisme en ADHD.
  Wat ben ik dankbaar voor jouw blogs over het voorspellende brein. Dit brengt zo veel helderheid in het begrijpen van waarom dingen dan werken zoals ze werken bij autisme. Er is werkelijk waar een compleet nieuwe wereld voor me opengegaan.

  Mijn vraag gaat niet over het artikel, maar ik wist niet hoe ik anders contact met je kon opnemen. De artikelen hebben mij veel duidelijkheid over autisme gegeven, maar ik kampte eigenlijk nog met wat ADHD voor rol in dit alles zou hebben.
  Ik heb hier even over nagedacht en ik kwam op wat mogelijke theorieën die ik heel graag wilde delen. Ik kreeg als het ware een Eureka(!) moment.

  Ik wil dit bericht niet opsturen als een verslag, maar ik heb wel een vraag die misschien tot nadenken zet.

  Wat als ADHD niet per se tegenstrijdig is met autisme, maar dat het meer te maken heeft met de ‘output’? Wat als ADHD er bijvoorbeel voor zorgt dat je te veel voorspellingsfouten tegelijk wilt oplossen omdat je aandacht op een nieuwe voorspellingsfout wordt vastgezet nog vóórdat je de vorige hebt kunnen corrigeren? En wat als je met ADHD niet alleen ‘externe’ voorspellingsfouten probeert te corrigeren maar ook associaties (wat ook weer zorgt voor afleiding)?

  Misschien dat autisme en ADHD daarom vaak samen voorkomen omdat autisme meer met ‘input’ te maken heeft en ADHD meer met ‘output’.

  Het voelt alsof ik in de juiste richting zit.
  Ik heb er in ieder geval nog veel meer ideeën over en ik hoop snel van je te horen!

  Met vriendelijke groetjes,

  Merle

  • Hoi Merle,
   Excuses dat ik nu pas reageer! Er is weer eens iets mis met de meldingen dat er een reactie is…
   Ik denk dat je volkomen gelijk hebt. Ik zie ADHD en autisme ook als vrijwel hetzelfde.
   In het ene geval (ADHD) ligt de nadruk meer op je van concentreren op de ene onvoorspelbare prikkel naar de andere onvoorspelbare prikkel.
   In het geval van autisme ligt de nadruk meer op het je afsluiten voor onvoorspelbare prikkels.
   Maar volgens mij is er bijna niemand die volledig de ene of volledig de andere strategie heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.