Autisme en voorspellende hersenen

een slide van de videopresentatie

 

Dat waarnemen anders in elkaar zit dan je denkt, dat je in feite leeft in de voorspellingen die je eigen hersenen helemaal zonder dat je het bewust bent opstellen, begint langzamerhand bekender te raken.

Dat autisme daar iets mee te maken heeft ook: autistische hersenen geven veel meer uit de werkelijkheid door aan je bewustzijn dan neurotypische hersenen. Je leeft in feite dus, als je autistisch bent, bewuster en meer in de werkelijkheid. En dat is vermoeiend! Maar ook waardevol.

In deze video probeer ik het helder uit te leggen.

3 gedachten over “Autisme en voorspellende hersenen

  1. Wat een heerlijk duidelijk filmpje over de voorspellende hersenen (en hoe dat dan werkt voor autisten). Dank daarvoor.
    Ik ga op 8 oktober 2022 naar ‘mijn eerste’ autminds congres en zag wie de sprekers waren en zo kwam ik op uw website terecht. (Alvast een beetje vooraf genieten). En ik denk dat ik hier wel meer dingen moet gaan bekijken. Weer een mooie aanvulling in mijn zoektocht naar de autistische waarheid.
    Ik hoop u daar te ontmoeten, in ieder geval naar uw lezing te kunnen komen. Ik werk op het MBO (ICT sector) en zoek naar hulpmiddelen, in wat voor vorm dan ook, voor mijn studenten.
    Maar vooral hoe ik ze zelf kan helpen. Ik heb de voorkeur om studenten zelfstandig door de lesstof te laten gaan en door individuele 1 op 1 gesprekken, ze te begeleiden naar de volgende (groei)stap. Wat dat vind ik het mooiste, van nadoen, meedoen naar zelfvertrouwen en uiteindelijk autonoom te kunnen zijn.
    Ha ha, een autmind van ze te maken. Of slaat mijn fantasie weer teveel op hol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.