Het kabinet bevordert depressie

 

Het motto van de overheid is sinds een poos om streng en hard te straffen. Ik merkte dat laatst aan den lijve toen ik een boete kreeg, van de Belastingdienst, van 147 euro vanwege het te laat betalen van een bedrag van 12 euro (veroorzaakt door een mobiele telefoon die geen SMS-berichten meer wilde ontvangen). De medewerker van de Belastingtelefoon meldde dat dat helaas nou eenmaal zo was, en dat de boete vorig jaar nog 43 euro bedroeg.

Ik moest denken aan al die mensen die afhankelijk zijn van deze nieuwe hardvochtigheid (en onrechtvaardigheid) in hun inkomen: iedereen met een uitkering, die bij zo’n vergissing of fout nu niet alleen hun uitkering (al dan niet tijdelijk) kwijtraken, maar ook absurd hoge boetes moeten betalen van hun non-inkomen.

Stress

Ik kon deze belachelijke boete betalen, maar als je niet of nauwelijks rond kunt komen betekent zo’n boete een ramp, een onoverkomelijke hindernis om je leven te kunnen leiden. Stress is de belangrijkste oorzaak van het niet uit de armoede kunnen komen (zie bijvoorbeeld Waarom arme mensen domme dingen doen). Deze hardvochtige houding van de overheid levert juist aan de onderkant van de samenleving, waar armoede heerst dus, een enorme hoeveelheid extra stress.

Maar er is meer.

Depressie

Ik heb geen aanleg voor depressies, maar wanneer je een moeder had die zwaar depressief was ontkom je er niet aan om een periode in je leven van tijd tot tijd ten prooi te vallen aan een depressie (godzijdank ben ik daar nu zo’n 30 jaar van af, en weet ik eigenlijk wel zeker dat het niet meer terug zal komen). Die van mij waren in de verste verten niet zo zwaar als die van haar, maar ik weet heel goed hoe afschuwelijk, radeloos en machteloos je je voelt.

Ik heb in die tijd proberen te analyseren hoe een depressie ontstaat, en één van m’n observaties was dat je vaak een trigger kunt aanwijzen: iets dat niet de oorzaak is van de depressie, maar dat wel de aanleiding is om in een depressie te vervallen.

In mijn geval, en ook in het geval van m’n moeder, was dat een situatie waarin je machteloos bent. “Gedoe” met een bureaucratische instantie was bij mij steevast de aanleiding voor een depressie, en dat was bij haar niet anders.

Dat betekent dat die hardvochtige houding van de overheid niet alleen meer mensen langer in armoede houdt, maar ook een depressie in duwt. Extra wrang is het daarbij om te bedenken dat mensen in zo’n geval op eigen kosten hulp moeten zoeken: een depressie is zoiets waar je maar voor bij de buren moet aankloppen.

Stem sociaal!

Ik kan alleen maar afsluiten met de hoop dat er zo snel mogelijk een andere politiek komt, een aardverschuiving in de verkiezingsuitslag, voor een samenleving die voor mensen wordt geoptimaliseerd in plaats van op winst.

13 gedachten over “Het kabinet bevordert depressie

 1. Beste Sylvia,

  Ik ben het ruwweg eens met jouw observaties over de absurditeit van de hedendaagse bureaucratie. Regels zijn regels, behalve voor de overheid (en de doorgaans gezichtsloze ambtenarij als haar representant) zelf: zij treedt alle regels van fatsoen met voeten, wijzigt de (spel-)regels naar believen en is daar niet of nauwelijks in rede op aan te spreken. Bovendien zijn er gewoonweg te veel en te onzinnige regels.

  Echter, dat dit een uitvloeisel van verrechtsing is – dat men daarom ‘sociaal’ zou moeten stemmen – vind ik flauwekul, althans, als ik dat juist interpreteer als een oproep om voor een ‘linkse’ politieke partij te kiezen.

  Allereerst is er in Nederland nauwelijks helder onderscheid meer tussen rechts en links. Als geheel bevindt zich ons politiek spectrum behoorlijk links van wat wereldwijd de norm is. En vermeend rechtse partijen als de PVV hebben sociaal-economisch stiekem een socialistisch karakter. Het sociale vangnet in NL is – ook ondersteund door de VVD en dergelijke – van een ongekende grootte en sterkte. Het vervelende is dat juist de ongebreidelde groei ervan en van het beroep erop nu leidt tot de grote spanning die er op dat vangnet komt. De verzorgingsstaat is niet meer te betalen en het is niet specifiek rechts of anti-sociaal om dat als – inderdaad treurige – realiteit te onderkennen.

  Ten tweede zijn ‘sociale’ partijen – zij het soms op andere vlakken – net zulke harde regeltjes-n**kers als rechtse. En waar ‘rechts’ aankomt met ‘rechtvaardig’, sleept ‘links’ de begrippen ‘eerlijk’ en ‘sociaal’ te pas en te onpas erbij. Het volledig uitkleden van de middenklasse via allerhande belastingdruk – door Hans Spekman nota bene zonder enige vorm van empathie toegejuicht als een feestje – is daarvan een voorbeeld: het moet zogenaamd eerlijker, maar ondertussen brengt men mensen die hard werken voor een inkomen rond modaal de facto naar een sociaal-economisch niveau dat nauwelijks beter is dan dat van een bijstandtrekker (alle subsidies en ontheffingen en toeslagen en dergelijke verrekenend). Over deprimerend gesproken.

  Ten derde is algemeen bekend dat in écht social(istisch)e samenlevingen – of althans wat daarvoor tot nu toe is doorgegaan – depressie een grotere incidentie heeft dan in meer gemiddelde, kapitalistische maatschappijen. De uitzichtloosheid van grauwe eenheidsworst, het gebrek aan ontwikkelperspectief, en het uitblijven van waardering voor persoonlijke prestaties (sterker nog, in extreme gevallen het “dat moeten we niet willlen met z’n allen”-achtige afhakken van alles wat boven het maaiveld uitsteekt) van doorgeslagen socialisme leidt – althans historisch – tot meer zelfmoorden en lusteloos defaitisme dan elders. Daarbij vergeleken zijn onze problemen “1st world, at best”.

  Kortom: goed betoog tegen Kafkaëske bureaucratie, prima pleidooi voor meer redelijkheid en billijkheid vanuit onze immer groeiende regelarij en ambtenarij, maar géén plausibele grond voor aansporing tot verdergaand socialisme.

  Groet,
  Sander

  • Ik houd niet van die begrippen links-rechts, maar ik ben het niet met je eens dat Nederland in z’n geheel links zou zijn ten opzichte van de rest van de wereld. Ten opzichte van de VS en Israël: inderdaad. Ten opzichte van de rest: beslist niet.
   Jaren geleden was dat misschien zo, maar Nederland is enorm naar rechts opgeschoven. De PvdA is rechts. Dat kun je alleen al zien aan dat “feestje” van Spekman dat hij wilde vieren vanwege exact hetzelfde beleid als Bush heeft gevoerd: de middeninkomens afknijpen om de hoge inkomens te ontzien.
   Ik ben het met je eens dat oplossingen zonder bureaucratie een mate van creativiteit verlangen die niet perse links of rechts is.
   Ik denk *wel* dat de huidige bureaucratie zo grimmig is doordat “rechts” controle wil, argwaan heeft ten opzichte van burgers. We zijn de vijand geworden voor het beleid…
   Een creatieve oplossing is bijvoorbeeld een onvoorwaardelijk basisinkomen. Dat idee is ontstaan in liberale kringen, “rechts” dus. Maar “rechts” staat nu voor argwaan en controle. Een basisinkomen voor iedereen staat daar haaks op. Die argwaan-doctrine zit creativiteit en effectiviteit in de weg.
   Ik denk dat we in de eerste plaats van die argwaan en controle af moeten. Dan pas kan creativiteit weer een kans krijgen.

 2. een tijdje geleden kreeg ik van UWV een brief waarin stond dat men van plan was mij een boete op te leggen (ik ontving inkomsten die werden aangevuld door UWV met een WW-uitkering) omdat ik mijn gewerkte uren niet juist zou hebben opgegeven. De terugvordering zou een bedrag van nog geen 10 euro zijn, de voorgenomen boete 150! euro. Na veel heen en weer gebel bleek dat ik dus NIETS fout gedaan had, al mijn gewerkte uren had ik netjes doorgegeven en deze waren ook verrekend met mijn WW-uitkering. Inmiddels had ik wel klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman, die was op dat moment net bezig met het verzamelen van klachten tegen UWV. In ieder geval hoefde ik de boete niet te betalen en er was ook geen terugvordering, niks van excuses van UWV gehad. In het verleden ben ik zelf werkzaam geweest op een afdeling die uitkeringsfraude onderzoek verrichtte, dus ik weet wat de gevolgen van uitkeringsfraude kunnen zijn en zal daarom zelf dus niet frauderen, de gevolgen zijn immers altijd voor jezelf. Maar dat is dus nog niet alles: mijn werkzaamheden zijn op een bepaald moment geheel beëindigd waardoor ik dus weer volledig werkloos ben. Vanaf dat moment moet dus de heffingskorting weer toegepast worden door UWV, ik had dat ook aangegeven bij UWV. Echter, u raad het al: UWV is dit dus “vergeten” met als gevolg dat ik dus een uitkering heb ontvangen die een stuk lager was dan waar ik recht op had. Ergste is wel dat ik in de schuldsanering zit en dus een maand zonder geld voor boodschappen heb gezeten. UWV maakt zich ervan af met de dooddoener dat ik het volgend jaar via de belastingdienst maar terug moet vragen. Ondertussen zit je dan wel zonder geld en zonder eten! Tijdens telefonisch contact gaf men en passant ook nog even aan dat ik nog steeds geen nieuwe toekenningsbeschikking heb ontvangen, deze heb ik nu dus nog steeds niet ontvangen, maar mijn bewindvoerder heeft deze wel nodig om mijn nieuwe vrij te laten bedrag te bepalen. Alles loopt hier dus volledig fout door dat ène kleine foutje van UWV. Hoezo mensen raken in een depressie of mensen worden dusdanig boos op UWV dat ze met een auto naar binnen rijden? Ondertussen heeft UWV dus wel een gigantische macht over mensen, net zo als de belastingdienst hetgeen niet goed is. Als je ergens anders onjuist behandeld wordt (winkel/garage etc.) heb je de keus naar een andere te gaan, maar voor de belastingdienst en voor UWV is er niets anders!

  • Wat ik er ook zo erg aan vind is dat we zelfs niet via democratische weg invloed hebben op het UWV: het is een “zelfstandig bestuursorgaan”, waar de politiek (en dus wij) niets over te vertellen heeft.

 3. Dankzij de wietpas worden er ONWAARSCHIJNLIJK veel kms afgelegd. Soms in estafette etappes. Maar meestal alleen. Heel zelden zie je een drugstoerist verongelukken. DAT is nooit een probleem geweest. Al maar goed.

  Tot 3 stonede Tsechen of iets Huub Broers zijn vrouw overreden. Ik vind dat ook spijtig, daar niet van. Het mens is er nog altijd niet goed van. Moet je dat dan in anderen hun schoenen gaan schuiven? Als je bekijkt wat er gebeurd is? Broers zijn vrouw was even goed in fout. Tenminste was dat mens niet goed bij haar hoofd. Anders zou ze niet in die Tjechen hun weg gaan rijden zijn.

  Gelukkig is er geen kind dood, denk je dan. Ondertussen hebben we alweer geen regering meer MET GEEN ENKELE KANS OP BETERSCHAP. Dit keer komt er gewoon geen nieuwe! Wedden voor 1000 gulden?

  Door hun eigen gedoe zijn die straks niet meer nodig. Pak nu de verkrachtingswet, de alcoholwet of sommige andere wetten. Die staan op zichzelf. Die lui zijn daar niet bij nodig. Dit ga je echt wel krijgen op den duur.

 4. Heel toevallig op je website terecht gekomen (door facebook). Echt goed schrijfwerk, maar het meest aansprekend is de inhoud……

 5. Het kabinet bevorderd om de mensen verplicht te laten sterven.
  Het kabinet pleegt hiermee de mensen de dood in te gaan.
  Het kabinet pleegt hier mensen moorden mee en dat is strafbaar.
  Het kabinet moet zich verplicht melden Nijmegen de politie anders doen de burgers dit wel voor het kabinet.
  Het kabinet is voor 100% strafbaar feit verklaard.

 6. omdat mijn zoon in de schuldsanering zit ,en alle bankzaken anders liepen,bleek dat zijn auto niet verzekerd was.er was een peildatum van het r.d.w..hij heeft er 3 bezwaarschriften op ingediend.we kregen bericht terug, dat er binnen 14 dagen het bedrag van 397 euro betaald moest worden.moeder heeft dit voorgeschoten omdat anders de boeteverdubbeld zou worden.dat zou hem nog verder de schuld ingaan.ik (moeder) werkt er hard voor..ook na een gedwongen ontslag.ik kan nu niet naar de tandarts, mijn id kaart is al bijna een jaar verlopen.in omroep max was er in januari een artikel aan besteed en die mensen hoefden niet te betalen??verder heb ik nog 3 inwonende kinderen die om bepaalde redenen niet uitwonend zijn,allen boven de 23jaar.urgentie is er niet meer,bij maatschappelijk werk zeggen ze,laat ze de politie ophalen en bij dak en thuislozen neerzetten..bij carinova bijzondere zorg ben ik buiten de deur gezet en mag daar een jaar het pand niet betreden,waarschijnlijk dat ik ze nog 5 jaar hier in huis heb.tegen die tijd ben ik60 plusser

 7. Inderdaad. en dit is duidelijk een gevolg van de “verrechtsing” van onze maatschappij. alles is toegelaten in naam van een pseudo – rechtvaardigheid! De iedereen-is-gelijk-voor-de-wet hypocrisie. In België is het niet anders. Onlangs kreeg ik een boete van 55 euro voor te snel rijden. Ik reed namelijk 51 per uur, terwijl ik maar 50 mocht! Dit in naam van ons aller veiligheid!

  • Inmiddels hebben we, op 17 juni een volgende brief gekregen van de belastingsdienst (met dagtekening 23 juni!), dat ze wel 12 euro hebben ontvangen (die hebben we dubbel betaald: eenmaal “gewoon”, en eenmaal samen met de boete), maar niet de 147 boete. Of we die onmiddellijk willen overmaken.

   Die boete hebben we daags na ontvangst van de boetebrief overgemaakt: een volle maand geleden.

   Het getuigt van een ongelofelijke arrogantie: zelf de zaken op geen enkele manier in orde hebben, boetes uitdelen, bedragen dubbel innen, en proberen die boete nogmaals te innen, dubbel betaalde bedragen meer dan een maand houden (ze hebben nog steeds niet gemeld dat we die terug gaan krijgen), maar burgers wel een boete opleggen als ze een paar dagen te laat hebben betaald.

   Laat ik maar een boksbal aanschaffen. Die trek ik dan wel af van de belasting…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.