Kraanvogels

Vliegende vogels

 

Ik heb ze dit jaar nog niet gezien, helaas, maar bijna elk jaar zien en horen we hier Kraanvogels overvliegen. Wie het geluid eenmaal in z’n leven heeft gehoord vergeet het nooit meer: Kroe, kroek, kru, kro, met de r achterin de keel. Het klinkt alsof het geluid enorme afstanden moet overbruggen, en dat kan het ook.

Als je omhoog kijkt als je dat hoort zie je vaak zo’n enorme, slordige V in de lucht, van vogels met lange nekken en lange poten: Kraanvogels.

Vliegende vogels
Kraanvogels

De Latijnse naam (Grus grus) en de Franse (gru) zijn heel duidelijk afgeleid van hun roep, maar ik denk dat dat ook voor het Nederlandse Kraanvogel geldt: zeker als het “Kraan-gedeelte” oorspronkelijk meer als o werd uitgesproken.

Waar kun je ze zien?

Als je niet het geluk hebt om, zoals wij, onder een trekroute van Kraanvogels te wonen, moet je op pad om ze te zien te krijgen. 

In de eerste plaats kun je de broedgebieden opzoeken. In Store Mosse in Zweden kun je eigenlijk altijd wel Kraanvogels zien, als je in het (late) voorjaar komt.  Ze zitten dan ver weg (hoewel ze een van de keren dat ik er was ook vlakbij de vogelkijkhut aan het dansen waren), maar met de telescopen in de vogelkijkhut kun je ze goed bekijken.

Ze broeden ook dichterbij, bijvoorbeeld langs de meren van Mecklenburg-Vorpommern (zoals in het Müritz Nationale park), maar daar zitten ze op open plekken die in het bos, en zijn ze veel lastiger in het oog te krijgen.

Als je ze echt goed wilt zien, in enorme hoeveelheden, dan is het verreweg het beste om in het voor- of  najaar naar een van de verzameplaatsen te gaan langs de trekroute. De plek die het dichtstbij ligt, is het Lac du Der de Chantecoq in Noord-Frankrijk. Er komen daar tienduizenden Kraanvogels bij elkaar, en dat is een indrukwekkend gezicht. Ze overnachten in het water (veilig tegen de vossen): tegen de schemering zie je, als je langs de oever staat, overal vandaan groepen Kraanvogels aankomen, en een plekje vinden tussen de anderen.

Opstijgende vogels
Opstijgen is lastig als je zo groot bent!

Ik kan het iedereen aanraden om op z’n minst een keer in oktober of november, of in maart (het is lastig precies te zeggen: het varieert per jaar; je kunt van te voren op de site kijken of er al waarnemingen zijn) daar naar toe te gaan. Je zult ze in overweldigende hoeveelheden zien vliegen, in het meer zien staan, en dansen of fourageren in de akkers er omheen. En je zult vooral dat geluid zo vaak en zo luid horen dat het het nooit meer zult vergeten.

 

7 gedachten over “Kraanvogels

  1. vandaag rond 17 u is er een grote groep kraanvogels overgevlogen.Ze vlogen niet erg hoog, prachtig. Ik werd gealarmeerd door hun typische roep.vandaag, 13-2 2017

  2. vandaag kwamen duizenden kraanvogels over kerkrade heen richting duitsland ze vlogen erg laag door het rustige weer , zeer mooi te zien deze grote hoeveelheden vogels echt grote groepen die soms samen kwamen en een nog grotere groep vormden, 9 nov 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.