A Guide to the Beasts of East Africa

Boekomslag met leeuw, olifant enzovoort

 

 Net zoals het eerste boek in deze serie (althans, ik hoop dat het een serie wordt), A Guide to the Birds of East Africa, is dit boek iets anders dan de titel doet vermoeden: het is geen gids voor de zoogdieren die je in Oost Afrika tegen kunt komen; het is een vrolijke, sfeervolle, en misschien vooral wel liefdevolle roman. 

Je maakt al lezende Kenia mee in de persoon van meneer Malik, een bescheiden en vriendelijke heer (van Indiase afkomst, vermoed ik), die voor de medeleden van de Asadi Club (een mannenclub zoals  ze in Engeland ook nog steeds bestaan) in Nairobi, een safari-weekend organiseert.

Boekomslag met leeuw, olifant enzovoort
A Guide to the Beasts of East Africa

De club dreigt plaats te moeten maken voor een nieuw winkelcentrum naar Amerikaans voorbeeld, een mall, de dochter van meneer Malik gaat trouwen, en dan weer niet, en dan weer wel, en dan weer niet, er speelt een onopgeloste moord van tientallen jaren geleden, en dan is ook Rose Mbikwa uit Engeland teruggekomen, met wie hij in het eerste boek van de serie gedanst heeft, en van wie de lezer het idee heeft dat het wel eens iets zou kunnen worden tussen die twee.

Je wilt als lezer al het goede voor meneer Malik: hij gaat je al snel erg aan het hart. Daardoor wil je door, wil je weten of, en zo ja hoe, alles goed komt. En ondertussen zie je Nairobi, beleef je mee hoe het is om daar in een auto doorheen te rijden, en ga je mee met meneer Malik om dieren te kijken tijdens de safari, op de hem geheel eigen manier, door op een geschikte plek te gaan zitten en te wachten.

Aan alles merk je dat de schrijver, net als ik, erg houdt van het kijken naar vogels en naar zoogdieren. Zo wordt bijvoorbeeld een aantal maal verteld dat meneer Malik door zijn Bausch & Lomb 7×50 verrekijker kijkt; ik heb een Bausch & Lomb 8×40 verrekijker, en kijk daardoor nog eens extra goed mee met meneer Malik Je merkt ook dat hij van Kenya houdt, dat hij houdt van de personages die hij heeft geschapen. Net als de lezer, althans, iets anders kan ik me niet voorstellen

Dit boek is als een goede vakantie: je bent een poosje ergens anders, en als je het uit hebt kijk je met een net iets andere blik de wereld in.

Het is niet nodig om te beginnen met het eerste boek, maar als je ze toch alletwee wilt lezen is dat natuurlijk wel zo leuk. 

Gegevens:

A Guide To The Beasts Of East Africa
Nicholas Drayson
Penguin Books Ltd
ISBN 9780670920099 

Te bestellen bij Bol.com.

Gegevens van het eerste boek:

A Guide To The Birds Of East Africa
Nicholas Drayson
Penguin Books Ltd
ISBN 9780241955284

Te bestellen bij Bol.com.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.