Visdiefje

Een Visdiefje in vlucht

 

Deze foto heeft mijn vader gemaakt, heel lang geleden. Hij heeft het Visdiefje precies zo op de foto weten te krijgen als hij hem altijd tekende: het was zo ongeveer z’n handtekening.

Vlak voor het huis verkocht werd waar hij is opgegroeid hebben we de slaapkamer gezien waar hij, een jaar of 15, één van de muren had beschilderd met dit Visdiefje: toen al tekende hij hem op deze manier.

Een Visdiefje in vlucht
De V van Visdiefje

 Ik snap heel goed waarom dit de vogel was die hij zo graag tekende. De lijnen zijn in de eerste plaats natuurlijk prachtig.

Maar het Visdiefje zelf is vooral zo bijzonder. Hij scheert als een mes door de lucht, heeft een stem Kieeeeerrrah, die het beeld oproept van een kleine vogel boven een enorme oceaan , en dan kan hij ook nog eens, wanneer hij, met z’n kop naar beneden vliegend, een visje heeft ontwaard, loodrecht naar beneden duiken en met een visje in z’n snavel naar boven komen.

Mijn vader leeft al meer dan 15 jaar niet meer. Maar elke keer als ik een Visdiefje zie is hij er even: “Hoi Aris!” 

 

Muurschildering van Aris

 

 Dit was het Visdiefje dat we nog net hebben gezien in z’n ouderlijk huis, voordat z’n zus, die daar nog woonde, vertrok naar een “plek voor oude mensen”, zoals ze dat noemt. De muurschildering besloeg bijna de hele muur: twee meter hoog, is dit Visdiefje!

 

Een gedachte over “Visdiefje

  1. Ik zal die foto’s van bij Tante Liet eens opzoeken in de archieven, want dat Aris zo kon schilderen en dara niet in verder is gegaan is minstens zo bijzonder als het Visdiefje.

    Al is de huisarts die hij is geworden een begrijpelijke roeping geweest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.